وبلاگ کشاورزی و دامپروری
 
پيوندهای روزانه

1ـ افزایش بهره‌وری عوامل و منابع تولید در بخش کشاورزی با تأکید بر تجهیز و توسعه منابع انسانی:

     توانمندسازی فردی و تشکل‌های بهره‌برداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی

       ارائه خدمات زیربنایی به کشاورزان برای توسعه اراضی کشاورزی (از قبیل تجهیز و نوسازی اراضی، یکپارچه‌سازی اراضی)

      انجام مطالعات و تدوین الگوی کشت و مشخص نمودن اولویت‌ها برای اجرای برنامه‌های زراعی، باغی و دامی

     ایجاد و توسعه فن‌آوری‌های نوین (نظیر بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک) در تولید و فرآوری محصولات کشاورزی با رعایت ملاحظات زیست محیطی

    تعیین و ترویج الگوی تولید (کشت) متناسب با مزیت‌های نسبی مناطق اکولوژیک کشاورزی (AgroEcological Zone)

      ایجاد وگسترش پایگاه داده‌های آماری و توسعه زیرساخت‌های لازم برای انتقال اطلاعات به کشاورزان

      توسعه تحقیقات کاربردی در امر کاهش ضایعات در تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و ترویج انتقال آن به کشاورزان


2ـ حفاظت از منابع خاک، احیای اراضی مخروبه کشاورزی و سازماندهی زمین، از طریق:

        شناسایی و انجام مطالعات لازم برای ارزیابی و طبقه‌بندی منابع زمین و تعیین قابلیت‌های اراضی کشور به منظور تعیین کاربری بهینه اراضی

       پیشگیری و حفاظت از منابع تخریب نشده و حفظ خاک‌های مثمر کشاورزی

        تهیه و اجرای برنامه احیای اراضی تخریب شده

        پیش‌بینی و اعمال ساز و کارهای مناسب حقوقی و وضع قوانین لازم به منظور عدم تغییر کاربری گسترده اراضی کشاورزی (به عنوان مثال تدوین، تصویب و اجرای قانون جامع خاک در کشور)

       تطبیق کاربری‌های موجود با کاربری‌های مطلوب در چارچوب اصول آمایش سرزمین و ساماندهی کاربری‌های ناسازگار موجود

        توجه به حفاظت و احیای پوشش گیاهی و توسعه فعالیت‌های آبخیزداری در اراضی پرشیب و بالادست

       تدوین استاندارد آلودگی خاک برای کاربری‌های مختلف و تصویب دستورالعمل‌های زیست‌محیطی فعالیت‌های آلوده‌کننده منابع خاک کشور

        بهینه‌سازی مصرف کود و سموم کشاورزی

        اصلاح روش‌های شخم و کاشت در اراضی شیبدار

        آگاهی یافتن از خسارات زیست محیطی ناشی از توسعه نامتناسب کشاورزی

 

3ـ بهبود و اصلاح نظام بهره‌برداری در بخش کشاورزی از طریق:

        مطالعه و شناسایی نظام‌های پایدار بهره‌برداری، متناسب با شرایط اجتماعی و اقتصادی هر منطقه و بسترسازی برای اشاعه این نظام‌ها

        اقتصادی نمودن اندازه و مقیاس واحدهای بهره‌برداری و جلوگیری از خردشدن این اندازه‌ها

       ارتقای تکنولوژی مناسب در چرخه تولید محصولات کشاورزی و اعمال حمایت‌های لازم برای توسعه مکانیزاسیون در تولید محصولات کشاورزی

        توسعه دامداری‌های صنعتی (بسته) و کاهش دامداری‌های سنتی و غیرمتحرک (تلفیق زراعت و دامداری)

        حمایت از ادغام مالکیت‌های کشاورزی و صنعتی و ایجاد واحدهای کشت و صنعت

       ساماندهی و تسریع در اسکان عشایر

 

4ـ دستیابی به خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی به منظور تأمین امنیت غذایی کشور، از  طریق:

q        شناسایی و تعیین قابلیت (اراضی) کشاورزی برای اعمال الگوهای مناسب تولید در مناطق مختلف کشور

q        تأمین نهاده‌های مناسب تولید و بسترسازی برای دسترسی آسان تولیدکنندگان به آن

q        تنظیم بازار و اصلاح ساختار توزیع و بازاررسانی محصولات کشاورزی

q        پوشش کامل بیمه محصولات اساسی کشاورزی

q        تلفیق دانش فنی و اطلاعات با خواسته‌های روستاییان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی

 

5 ـ افزایش درآمد و توان اقتصادی تولیدکنندگان بخش کشاورزی، ازطریق:

    اتخاذ تدابیر حمایتی برای افزایش درآمد کشاورزان و جلوگیری از مهاجرت آن‌ها

     تنوع بخشی به مشاغل کشاورزی

     تقویت و توسعه فعالیت‌های «آگروفارستری»

      تشویق به ایجاد سازمان‌های مالی و سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی برای تامین نقدینگی مورد نیاز تولید

       تقویت برنامه‌های درآمد و اشتغال‌زا در مناطق روستایی و گسترش فرصت‌های شغلی         

    بهبود رابطه مبادله بخش کشاورزی با سایر بخش‌های اقتصادی

       توسعه صادرات محصولات و فرآورده‌های کشاورزی

 

6ـ حفظ، احیا و بهره‌برداری بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی به منظور پایداری تولیدات کشاورزی و توسعه پایدار مناطق روستایی، از طریق:

     بهبود مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی و ایجاد تشکل‌های مناسب بهره‌برداری از منابع آب

     ارتقای راندمان آبیاری در اراضی آبی کشاورزی

     جلوگیری از هدررفتن سیلاب‌ها با استفاده از روش‌های مختلف مانند احداث بندهای ذخیره‌ای و انحرافی، تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها و پخش سیلاب

    تدوین و اجرای طرح‌های مدیریت یکپارچه منابع آب در حوزه آبخیز به منظور ایجاد و ارتقای هماهنگی بین طرح‌های توسعه منابع آب، آبخیزداری در مناطق بالادست و احداث شبکه‌های آبیاری و زهکشی در مناطق پایین دست

     استفاده مجدد از پساب‌ها با رعایت ملاحظات زیست محیطی

      اعمال الگوی کشت متناسب با ظرفیت پایداری منابع آب

 

7ـ مدیریت و مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌های گیاهی، ازطریق:

       ارتقای آگاهی‌های عمومی و فنی کشاورزان از خسارات ناشی از سموم و آفت‌کش‌ها به محیط زیست و فراهم ساختن زمینه دسترسی آسان کشاورزان به مدیریت تلفیقی دفع آفات و توسعه آن

       توسعه و گسترش روش‌های غیرشیمیایی کنترل آفات با محوریت مبارزه بیولوژیک

        توسعه و تقویت قرنطینه‌های گیاهی به ویژه در مبادی ورودی و خروجی کشور

        تدوین و اجرای ضوابط و استانداردهای مناسب برای کنترل و یا استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها

 

8ـ حفاظت و بهره‌برداری پایدار از منابع ژنتیک گیاهی‌ و جانوری برای کشاورزی پایدار، از طریق:

        شناسایی گونه‌های برتر و سازگار گیاهی و جانوری (دامی)

        تدوین سیاست‌های لازم در سطوح ملی و بین‌المللی برای بهره‌برداری از منابع ژنتیکی گونه‌های گیاهی و جانوری (دامی) و نظارت و ارزیابی اقدامات انجام شده در این خصوص

        تدوین و اجرای برنامه‌های لازم برای حفاظت از گونه‌های در معرض خطر انقراض و گونه‌های برتر بومی

 

9ـ افزایش توان تولید بیولوژیک خاک و ارتقای تنوع زیستی در عرصه‌های کشاورزی:

        توسعه روش‌های بدون شخم (no tillage) و مبتنی بر حفاظت منابع در اراضی کشاورزی (با هدف حداقل جابه‌جایی در خاک، حفظ پوشش دائمی مواد گیاهی زنده یا مرده و تناوب کشت)

      غنی‌سازی خاک‌های کم حاصلخیز با اعمال تناوب کشت و استفاده از کاشت گونه‌های مناسب

        هدفمند نمودن یارانه کودهای شیمیایی و ترویج استفاده از کودهای بیولوژیک

       جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش و بقایای گیاهی برای کشت محصول بعدی با جایگزین نمودن روش‌های مناسب

 

 

 

 

10ـ توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک:

تعریف کشاورزی ارگانیک: به مجموعه‌ای از عملیات گفته می‌شود که با هدف کاهش مصرف نهاده‌های غیرطبیعی به اجرا درمی‌آید. در این شیوه از مصرف کود و سموم شیمیایی، مواد نگهدارنده سنتز شده، داروهای شیمیایی، ارگانیسم‌های تولید شده به روش مهندسی ژنتیک و پساب‌های صنعتی ممانعت به عمل می‌آید.

از این راهبرد در هیچ یک از منابع و ادبیات مرتبط با برنامه‌های توسعه کشور یاد نشده است، لیکن به دلیل اهمیتی که در چهارچوب توسعه پایدار و کاهش نگرانی‌های ناشی از آلودگی مواد غذایی و ارتقای سلامت جامعه دارد، پیشنهاد شده است. شایان ذکر است استفاده از کشاورزی ارگانیک در سال‌های اخیر در بسیاری از کشورهای توسعه یافته گسترش یافته است به نحوی که در فاصله سال‌های 1995 تا 2000 میلادی مساحت اراضی زیر کشت ارگانیک در اروپا و آمریکا 3 برابر شده است.

[ دوشنبه ٩ بهمن ،۱۳٩۱ ] [ ۱٠:٥٦ ‎ق.ظ ] [ مجتبی محمدیان رباطی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

دانشجوی مهندسی تولیدات دامی
موضوعات وب
صفحات اختصاصی
امکانات وب
صدایاب
.

صدایاب .

(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

بک لینک طراحی سایت